STICC

HRO praktijken voor alledag

Uitdaging en HRO-dimensies. Hoe zorg je ervoor dat de communicatie duidelijk en helder verloopt en je alle benodigde informatie krijgt. Vooral in situaties waarin mensen gebruikmaken van communicatiehulpmiddelen, zoals mobiele telefoons of portofoons. Ook is heldere communicatie nodig in tijdelijke samenwerkingsverbanden waarbij mensen verschillende communicatiestijlen hebben.

Samenvatting. STICC is een Engelstalige afkorting voor een makkelijk te gebruiken en effectief communicatieprotocol. Het helpt ruis en dubbelzinnigheid in communicatie voorkomen en met weinig woorden een zo volledig mogelijk beeld van een situatie te schetsen.

Voorbeeld. Hieronder een voorbeeld van communicatie met STICC.

Boodschapper: Ik ben hier in zaal 3 van de Intensive Care afdeling, bij patiënt J. De patiënt heeft zijn hand behoorlijk verwond en bloedt vreselijk. Hij is rustig en niet verward (Situation). Ik ben op dit moment bezig de bloeding te stelpen en de wond schoon te maken (Task). Ik wil goed kunnen zien hoe groot de wond is en of het nodig is dat er een foto van de hand wordt gemaakt (Intent). Ik maak mij zorgen over eventuele botbreuken in de hand (Concerns). Wil je mij aangeven wat jij ervan vindt? (Calibrate)

Ontvanger: Ik hoor dat je op de IC bent, bij patiënt J. Hij heeft zijn hand verwond en bloedt heftig. De patiënt is rustig en niet verward. Je bent bezig de hand schoon te maken en de bloeding te stelpen. Je bent van plan een foto te laten maken om te kijken of er eventuele botbreuken zijn. Dat lijkt me prima. Ik hoor je niets zeggen over een drukverband om het bloedverlies te beperken. Belangrijk is ook om te checken of hij hoofdpijn heeft en niet duizelig is. Check ook of er geen vreemde objecten in de wond aanwezig zijn.

Boodschapper: Drukverband is inderdaad geplaatst. Ik zal de voorgestelde checks uitvoeren. Ik zal mij later weer melden als er meer duidelijkheid is.