De drie oranje stoplichten

HRO praktijken voor alledag

Uitdaging en HRO-dimensies. Voor elke organisatie is het zaak onder alle omstandigheden te kunnen blijven leveren. Echter, wat goed lijkt te gaan, kan snel veranderen. Hoe kun je een time-out nemen met elkaar als je het gevoel hebt dat het niet helemaal goed gaat, als je twijfelt of als je je begint te ergeren aan iets of iemand. Alertheid en veerkracht betekenen dat je voor allerlei situaties met wisselend samengestelde groepen, een praktijk wilt creëren waarin mensen eerder aan de bel trekken als ze onrustig of onzeker worden. Je wilt dat men in groepen, met collega’s die soms niet of nauwelijks kent, iedereen zich verplicht en vrij voelt om bij onraad aan de bel te trekken. En dan een time-out te nemen om kort de vage vermoedens of signalen te bespreken.

Samenvatting. De eerste stap om je daarop voor te bereiden is het met elkaar delen van zorgen. Wat zorgen kunnen zijn en hoe je dat op een gelijkwaardige manier doet, is de volgende stap. In deze methode gebruik je drie oranje knipperlichten. Als er voor iemand drie lichten op oranje staan, wordt er een time-out genomen.

Voorbeeld. Je rijdt met je partner en twee kinderen op de achterbank door de stromende regen in het zuiden van Duitsland. Al een tijdje geleden heb je een plek op een camping gereserveerd en je wilt graag voordat het donker wordt aankomen, caravan parkeren en de kinderen in bed leggen. De drukte op de weg en het weer werken niet mee. Het is nogal vermoeiend. Heel even zak je weg. Dit is niet goed. Je stopt de auto op de eerste beste parkeerplaats en meldt je partner: ik heb drie knipperende lichten. 1) Het weer bevalt me niet, straks komt er nog harde wind, met een caravan … 2) Ik ken het gebied hier totaal niet, heb geen idee wat we nog zullen tegenkomen, voordat we op de camping zijn … 3) ik ben doodmoe. Je partner reageert dat a) hij ook niet gerust is op het weer b) hij het hier ook niet kent, maar wel vertrouwen in het navigatiesysteem heeft en ook een kaart bij de hand heeft en c) hij nauwelijks ervaring heeft met de auto en de caravan en zich niet in staat voelt om het stuur over te nemen. Kortom: de ander heeft 2 van de 3 oranje knipperlichten. Er zijn geen maatregelen te bedenken die het aantal knipperlichten doet verminderen. Ze besluiten een hotelletje te zoeken.